Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 8 - Otklanjanje bola pri nedostatku nikotina

Kao što sam ranije objasnio, pušači misle da puše iz zadovoljstva, zato što ih to opušta ili ih nekako diže. U stvari, to je iluzija. Pravi razlog je - da bi se odagnao osećaj koji imate u međuprostoru, bol od nedostatka nikotina.

U početku, koristimo cigaretu samo u društvu i ona nam dođe kao neka potpora. I možemo sa njom a možemo i bez nje. Međutim, suptilni lanac je već oformljen. Naš podsvesni um počinje da shvata da kada u pojedinim trenutcima popušimo cigaretu ona može biti nešto u čemu veoma uživamo.

Što ste više navučeni na drogu, veća je potreba da otklonite taj bolni međuprostor bez nikotina i što vas cigareta sve više vuče u propast to ste više obmanjeni verovanjem da ona radi upravo suprotno. Sve se to dešava lagano, tako postepeno, da toga niste čak ni svesni. Svaki novi dan vam nije ništa različit od drugog. Većina pušača ne shvata da je navučena dok ne pokuša da prestane, i čak i tada mnogi neće to da priznaju. Ima nekolicina takvih, koji će uporno držati glavu u pesku ceo život, pokušavajući da ubede sebe i druge da uživaju u tome.

Imao sam ovakvu vrstu razgovora sa hiljadama tinejdžera.
Ja: Ti shvataš da je nikotin droga i da je jedini razlog zašto ti pušiš to što ne možeš da prestaneš.
Tinejdžer: Svašta! JA uživam u tome. Da ne uživam, prestao bih.
Ja: Prestani na nedelju dana da mi dokažeš da možes to da uradiš, ako hoćeš.
Tinejdžer: Nema potrebe. Ja uživam u tome. Da sam želeo da prestanem, prestao bih.
Ja: Samo na nedelju dana prestani, da dokažeš sebi da nisi navučen.
Tinejdžer: Zašto bih? Ja uživam u tome.

Kao što je već rečeno, pušači teže da pojačano puše kada su pod stresom, kad im je dosadno, kada im je potrebno da se koncentrišu, opuste ili u kombinaciji ovih momenata. Ovo će biti više objašnjeno u sledećih nekoliko poglavlja.

10 коментара:

  1. Jedino sto meni predstavlja problem je sto sam karijeru pusaca zapocela sama sa sobom skrivajuci od svih, tek nakon godinu dana sam postidjena to priznala drugarici .. dakle nisam terala sebe da to radim vec sam krila od drugih jer je to tada bila sramota. I sta sad....

    ОдговориИзбриши
  2. ok...prestala sam sinoc t.j.u ponoc... Muka mi je nervoznasam i stalno zvacem nesto...NE ZELIM DA S UGOJIM ANE PUSIM VEC 14 i po SATI...Sta dalje ?

    ОдговориИзбриши
  3. Moras od pocetka procitati knjigu ali da je dobro razumijes jer cim ti je tesko to onda nije easy metod znaci citaj ali moras dobro i dobro da upijas svaku rijec

    ОдговориИзбриши
  4. Citam po drugi put...
    Prestao sam sa pusenjem nakon prvog citanja.Nisam imao nikakve krize, a pušim 25 god.
    Propusio sam tako sto sam se napio, a inace ne pijem.
    Sad nakon drugog čitanja, siguran sam da cu prestati zauvek

    Ljudi, mnogo je lako, samo treba shvatiti ono sto čitaš.

    ОдговориИзбриши
  5. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  6. ko je prepisivao ovu knjigu? Da li je ovo apsolutni orginal? I zasto ima pravopisnih greski? Gde mogu da nabavim knjigu? U Laguni nije na stanju, kao ni u Vulkanu a ni u Delfi knjizarama. Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  7. Zelim nesto da napisem
    27 godina nikotina
    43 godine zivota

    Prvo citanje
    8 glava
    14 cigareta
    3 pivo

    Imam jos 2 pakle
    I sivu i plavu i crvenu jacinu

    .

    ОдговориИзбриши