Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 24 - Samo jedna cigareta

"Samo jedna cigareta" je mit koji morate da sebi izbacite iz glave.

Samo sa jednom cigaretom se i počinje s pušenjem.
Samo jedna cigareta je ta koja će nam pomoći da prebrodimo neki trenutan problem, ili koju ćemo zapaliti negde u društvu, i baš ona pokvari naše mnogobrojne pokušaje da prestanemo.

Samo jedna cigareta dovoljna je da ga, kad uspe da prelomi i reši se toga, vrati nazad u zamku. Ponekad se to dešava da bi ljudi dokazali sebi da im ona više nije potrebna, i jedna cigareta upravo to i uradi. Ona bude odvratnog ukusa i ubedi pušača da sse više nikada neće navući, ali on je već navučen.

Pomisao na tu specijalnu cigaretu je ono što mnoge pušače spreči da prestanu. Prva ujutru i ona posle obroka.

Neka vam bude apsolutno jasno da filozofija "samo jedna cigareta" ne postoji. To je lančani proces koji će trajati celog vašeg života osim ako ga ne prrekinete.

Upravo taj mit o gušt-cigareti čini da pušači kukaju za njom kad prestanu. Nek vam pređe u naviku da to više ne  gledate tako - to je fantazija. Kad god pomislite na pušenje, zamislite ceo život u kom trošite malo bogatstvo na privilegiju da sebe uništavate fizički i mentalno, na životni vek ropstva, lošeg zadaha.

Šteta je što ne postoji nešto kao što je cigareta što bismo mogli da iskoristimo da nas ponekad digne ili da u tome uživamo. Ali nek vam bude jasno: cigareta to nije. Ona će vas samo združiti sa doživotnom bedom. Ne biste nikada u životu popili cijanid zato što vam se sviđa ukus lešnika, i zato prestanite da kažnjavate sebe sa mislima o povremenoj cigareti ili cigari.

Pitajte pušača: "Kada biste imali mogućnost da se vratite u vreme pre nego ste se navukli, da li biste postali pušač?" Neizbežan je odgovor: "Vi mora da se šalite ": Pa ipak, svaki pušač svakodnevno ima mogućnost takvog izbora. Zašto se ne upustiti u to? Zbog straha. Zbog straha da nećete moći da prestanete ili da život nikada neće biti isti bez cigarete.

Prestanite da se zavaravate. Vi to možete. Svako može. To je smešno lako.
Da bi vam bilo lako da prestanete postoje neke osnovne stvari koje morate da shvatite. Do sada smo se već sa nekim od tih stvari suočili:

  1. Ničega se ne odričete. Samo na prelep način možete da dobijete.
  2. Nikada ne razmišljajte o povremenoj, gušt-cigareti. Takva ne postoji.
  3. Vi niste drugačiji od nekog drugog. Svaki pušač može lako da prestane.
Mnogi pušači misle da su zakleti pušači ili da imaju karakter zavisnika. Ja vam obećavam da tako nešto ne postoji. Niko nema potrebu da puši, pre nego što se navučete na nikotin. Droga vas navlači - a ne priroda vaše ličnosti. Takav je efekat ove droge, ona vas tera da mislite da imate karakter zavisnika. Od suštinske važnosti da prestanete u to da verujete, jer ako u to verujete, onda ćete i biti zavisni od nikotina, čak i kada umre to malo čudovište u vašem stomaku. Od suštinske je važnosti da vam više ne bude ispran mozak.

5 коментара:

  1. Do sada me je naveo da razmisljam kako me konstantno gusi u grudima, dobra je psihologija upotrebljena u ovoj knjizi. Videcemo dalje...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман5. март 2015. 14:26

    Jedva cekam da dodjem do dela knjige sa poslednjom cigaretom, tako sam odlucan da prestanem ... 50-ak cigareta dnevno u poslednje vreme, pusim vec 30 godina... molim te Boze da uspem!

    ОдговориИзбриши
  3. Evo sad sam se probudio i posle popodnevnog sna me ji Cudoviste capilo cini mi se da sam nekako mogao da prevazidjem samo tu jednu cigaretu...i onda sam procitavsi komentar iznad zpalio,a pao sam na trik.Eh da nisam zapalio ali i ja eto cekam to podglavlje o poslednjoj cigareti ....Pomozi Boze i meni da ustanem bez zelje za cigaretom molim te!!!

    ОдговориИзбриши