Странице

понедељак, 28. март 2011.

poglavlje 10 - Dosada

Još jedno pogrešno verovanje je da cigarete otklanjaju dosadu. Dosada je stanje uma, način gledanja na stvari. Kada pušite cigaretu vaš um vam ne govori: "Ja pušim cigaretu. Ja pušim cigaretu." To se jedino dešava kada duže vreme ne pušite ili pokušavate da smanjite, ili dok pušite onih nekoliko prvih cigareta posle neuspelog prestanka.

Pravo stanje stvari je ovakvo: kad aste navučeni na nikotin i ne pušite, nešto nedostaje. Ako nečim možete da okupirate misli, a da to nije stresno, možete da izdržite dugo a da vas uopšte ne zabrine nedostatak droge. Međutim, kada vam je dosadno ništa vam ne može skrenuti misli sa toga, i vi onda hranite čudovište. Kada ugađate sbi (npr. ne pokušavate da prestanete ili da smanjite), čak i samo palenje cigarete je podsvesno. Čak i oni koji puše lulu ili oni koji sami zavijaju duvan mogu svoj ritual da obave automatski. Kad bi bilo koji pušač pokušao da se seti cigareta koje je zapalio u toku dana, mogao bi da se seti samo nekoliko njih, npr. prve u toku dana ili one posle obroka.

Istina je sledeća - cigarete indirektno povćavaju dosadu zato što čine da se osećate letargično, i umesto da preduzmete neke aktivnosti puni energije, vi tumarate okolo, dosadno vam je i pušite.

Zato je važno da se shvati ispranost mozga. Zato što pušači imaju običaj da puše kad im je dosadno i zato što nam od rođenja govore da pušenje otklanja dosadu, a ne pada nam na pamet da to ispitamo. Takođe nam je ispran mozak verovanjem da žvakaće gume pomažu opuštanju. Činjenica je da ljudi kad su pod stresom imaju običaj da škrguću zubima. Sledeći put kad vidite da neko žvaće žvaku, posmatrajte pažljivo i zapitajte se da li oni izgledaju opušteno ili napeto. Posmatrajte pušače koji puše zato što im je dosadno. Oni i dalje izgledaju kao da im je dosadno. Cigareta ne otklanja dosadu.

Kao bivši lančani pušač uveravam vas da ne postoji dosadnija stvar koju možete da radite nego da palite jednu prljavu cigaretu zqa drugom, dan za danom, godinu za godinom.

"Susrela sam se sa predstavnikom firme koja proizvodi'Nikorete' (žvake koje pomažu pri odvikavanju od pušenja - prim.prev.) i on mi je rekao 'Uvek možete da prepoznate nepušače kojima je pomogao Alen Kar, jer to su nepušači koji su srećni'." Una M.

8 коментара:

  1. ZA Divno cudo u ovom poglavlju nisam zapaalio,predhodne 3 cigarete su mi na nos izasle...sto ne znaci da mi se ne pusi i da necu zapaliti.Evo 6:50 je ujutru i cudoviste krece da uzima danak ali ce biti opasna borba koliko vidim...Toliko za sada...

    ОдговориИзбриши
  2. Zelim nesto da napisem
    Glava 10
    Ugasio
    17 cigaretica
    Svrab
    Neke dlake kojih nema
    Nesto mili po meni

    Dosasno je

    Ovu glavu procitaj naglas


    Nastavljam da citam

    .

    ОдговориИзбриши
  3. До овог поглавља сам већ баталила у потпуности , сматрам да је најбитније читати је са разумевањем...После 13 година могу да кажем да ме је освестила....

    ОдговориИзбриши