Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 35 – Da li će meni biti teže?


Kombinacije faktora koji određuju koliko je lako svakom pušaču ponaosob da prestane su beskonačne. Kao prvo, svi imamo različite karaktere, vrste posla, lične okolnosti, tajming ...

Neke profesije više otežavaju, ali ako se otkloni ispranost mozga to ne mora da bude tako. Nekoliko individualnih orimera će pomoći.

Posebno teško to pada ljudima iz medicine. Mi mislimo da će lakše biti doktorima jer su oni svesniji loših efekata po zdravlje i svakodnevno nailaze na činjenice koje to dokazuju. Iako su ovo jaki razlozi za prestajanje, oni ne olakšavaju sam proces:
  1. Stalna svest o rizicima po zdravlje stvara strah, a strah opet stvara potrebu za nikotinom.
  2. Posao lekara je ekstremno stresan, i dok radi, nije u stanju da otkloni stres koji stvara potrebu za nikotinom.
  3. Dodatni stres zbog osećaja krivice. On je svestan da bi trebalo da drugima bude primer. To ga još više opterećuje i uvećava osećaj ugroženosti.

Za vreme svojih zasluženih pauza, kada je zapali, cigareta postaje veoma dragocena. To je vid povremenog pušenja i odnosi se na svaku situaciju kada je pušač primoran da se uzdržava u dugim vremenskim intervalima. Pri korišćenju metode moći volje pušač se oseća jadno jer se oseća ugroženo. on ne uživa u pauzi niti u šolji čaja ili kafe koju pije. Tako se osećaj gubitka značajno povećava, i zbog asocijacije ideja, cigareta preuzima zaslugu za celu situaciju. Međutim, ako prvo otklonite ispranost mozga i prestanete da kukate za cigaretom, pauza i šolja čaja će i dalje biti prijatni čak i dok vam telo žudi za nikotinom.

Još jedna teška situacija je dosada, posebno kada je iskombinovana sa periodima stresa. Tipični primeri za to su vozači ili domaćice sa malom decom. Posao je stresan, ali je većina posla koji se obavlja monoton. Pri pokušaju da se prestane uz pomoć metode moći volje, domaćica ima dosta vremena da kuka o svom „gubitku“, što povećava osećaj depresije.

Ovo se takođe može lako prevazići ako pravilno gledate na stvar. Nemojte brinuti što će vas nešto stalno podsećati da ste prestali da pušite. Iskoristite takve trenutke da uživate u činjenici da se rešavate zlog čudovišta. Ako gledate na stvari pozitivno, ovi trenutci odvikavanja mogu postati trenutci uživanja.

Zapamtite, svaki pušač, nevezano za godine, pol, inteligenciju ili zanimanje može lako da prestane pod uslovom da SLEDI SVA UPUTSTVA.

Нема коментара:

Постави коментар