Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 44 – Savet nepušačima


POMOZITE DA VAŠI PRIJATELJI ILI RODBINA KOJI PUŠE PROČITAJU OVU KNJIGU. Prvo prostudirajte sadržaj ove knjige i pokušajte da stavite sebe na mesto pušača.

Nemojte ga terati da čita ovu knjigu niti da prestane da puši tako što ćete mu pri tom reći da narušava svoje zdravlje ili traći novac. On to već zna bolje od vas. Pušači ne puše zato što u tome uživaju ili zato što to žele. Oni to samo govore jer su zavisni od cigareta, zato što misle da ih cigareta opušta i da im daje snagu, sigurnost i zato što misle da nikad više neće uživati u životu bez cigarete. Ako pokušate da naterate pušača da prestane da puši, on će se osećati kao životinja koja je upala u zamku i još više će želeti cigaretu. Tako može da postane pušač u potaji i u njegovom mozgu cigareta će postati još dragocenija. (Vidi poglavlje 26)

Umesto toga, pogledajte drugu stranu svega. Odvedite ga u društvo bivših pušača (ima ih 15 miliona samo u Britaniji). Neka mu oni kažu kako su i oni mislili da će biti navučeni celog života i koliko je život bolji kad ste nepušač.

Kad učinite da on u to poveruje, njegov um će početi da se otvara. Onda krenite da objašnjavate iluzije koje se stvaraju kada je u krizi. Ne samo da ga cigareta ne diže, nego upravo one uništavaju njegovo samopouzdanje i čine ga nervoznim i neopuštenim.

Tada bi trebalo da bude spreman da sam pročita knjigu. Očekivaće da naiđe na stranice teksta o raku pluća, srčanim bolestima, itd. Objasnite da je pristup potpuno drugačiji i da se jako malo priča o bolestima i da je to neznatan deo ove knjige.

POMOZITE DOK TRAJE ODVIKAVANJE. Bilo da bivši pušač pati ili ne, vi pretpostavite da je tako. Ne pokušavajte da umanjite njegovu patnju govoreći mu kako je lako prestati; on to može sam. Umesto toga recite mu kako ste ponosni, kako on bolje izgleda, kako lepše miriše, kako lakše diše. Veoma je važno d aovo radite. Kada pušač pokuša da prestane, euforija izazvana tom činjenicom i pažnja koju dobija od prijatelja i kolega može mnogo da pomogne. Međutim, brzo se zaboravlja, tako da ih stlano podsećajte na prednosti života kao nepušača.

Samo zato što on ne priča o pušenju, vi možete pomisliti da je on zaboravio na sve to a vi nećete želeti da ga podsećate. Upravo je suprotno kada se koristi metoda moći volje, jer bivši pušač postaje samo time opsednut. Zato ne bojte se da pomenete to, i nastavite da ga hvalite; on će vam sam reći ako ne želi da ga podsećate na pušenje.

Dajte sve od sebe da ga oslobodite pritiska dok je u fazi odvikavanja. Pokušajte da smislite načine da mu učinite život interesantnijim i lepšim.

Ovo takođe može biti period testiranja i za nepušače. Ako je neko vreme nervozan unutar jedne grupe ljudi, to može doprineti da svi postanu nervozni. Zato učestvujte u tome ako se bivši pušač oseti nervozno. On se može istresti na vama, ali ne uzvraćajte mu istom merom; to je upravo trenutak kada mu je najviše potrebna vaša pohvala i razumevanje. Ako ste i vi nervozni, pokušajte da to ne pokazujete.

Jedan od trikova koje sam ja koristio dok sam pokušavao da prestanem pomoću metode moći volje je da odjednom dobijem takav napad besa, nadajući se da će moja žena ili prijatelji reći: „Ne mogu da podnesem da te gledam kako se mučiš. Za ime Boga, zapali cigaretu.“ Tako pušač i dalje ima obraz, jer nije on „popustio“ – rekli su mu drugi da zapali. Ako bivši pušač koristi ovakav zaplet, ni u kom slučaju ga ne hrabrite da puši. Umesto toga, recite: „Ako cigarete čine da se tako osećaš, hvala nebesima što ćeš uskoro biti slobodan. Kako je divno da si tako snažan i razuman da želiš da prestaneš.“

Нема коментара:

Постави коментар