Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 36 – Glavni razlozi za neuspeh


Postoje dva glavna razloga za neuspeh. Prvi je uticaj drugih pušača. U trenutku slabosti ili za vreme nekih dešavanja u društvu neko će zapaliti. Ja sam se nalazio u takvim situacijama i borio se sa njima. Iskoristite taj momenat da podsetite sebe da „jedna cigareta“ na postoji. Uživajte u činjenici da ste prekinuli lanac. Zapamtite da vam pušač zavidi, i neka vam ga bude žao. Verujte mi, njemu je potrebno vaše sažaljenje.

Drugi glavni razlog za neuspeh su trenutci kad imate loš dan. Neka vam bude jasno pre nego što počnete, bilo da ste pušač ili nepušač, imaćete i loših i dobrih dana. Život je takav, sve je relativno, i ne možete imati dobre trenutke bez loših.

Problem kada se koristi metoda moći volje pri prestajanju je što pušač, čim mu je loš dan, odmah kukati za cigaretom, i tako učiniti da loš dan bude još gori. Nepušač je bolje opremljen, ne samo fizički nego i mentalno, da se snađe sa stresom i teškim situacijama u životu.

Ako vam se desi da imate loš dan dok se odvikavate, zastanite i razmislite. Podsetite se da ste imali loše trenutke kada ste pušili (inače ne biste odlučili da hoćete da prestanete). Umesto da kukate, recite sebi nešto tipa: „O.K., danas i nije tako dobar dan, ali pušenje to neće srediti. Sutra će biti bolje, a ja barem imam jednu dobru stvar u životu ovog trenutka. Rešio sam se odvratne navike pušenja.“

Kada ste pušač vi morate da blokirate u svom mozgu činjenice o lošem uticaju pušenja po zdravlje. Pušači nikada nemaju „pušački kašalj“, to su samo stalne prehlade. Kada vam se automobil pokvari usred nedođije, vi zapalite cigaretu, ali da li onda budete sretni i veseli? Naravno da ne. Onda kada prestanete da pušite, postoji težnja da za sve loše što vam se desi u životu ili krene naopako okrivite to što ste prestali sa pušenjem. Ako vam se pokvari automobil pomislićete: „U ovakvim trenutcima bih zapalio cigaretu.“ To je tačno, ali zar ste zaboravili da cigareta nije rešavala problem, i da samo kažnjavate sebe time što kukate za nekakvim iluzornim osloncem. Stvarate nemoguću situaciju. Osećate se jadno jer ne možete da zapalite cigaretu, a osećaćete se još jadnije ako je zapalite. Vi znate da ste doneli pravu odluku, i zato nemojte mučiti sebe sumnjajući u tu odluku.

Zapamtite: pozitivan mentalni pristup je od suštinskog značaja, uvek u životu.

4 коментара: