Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 5 - Zašto i dalje pušimo

Svi mi počnemo da pušimo iz glupih razloga, obično zbog nekog pritiska dok smo u nekom društvu, ali zašto onog trenutka kada osetimo da smo se navukli, ipak nastavljamo da pušimo?

Nijedan redovan pušač ne zna zašto puši. Da pušači znaju pravi razlog, oni bi prestali to da rade. Postavio sam to pitanje hiljadama pušača na mojim konsultacijama. Pravi odgovor je isti za sve pušače, ali način na koji ga iznose je uvek drugačiji. Taj deo konsultacija mi je bio najzanimljiviji i u isto vreme najpatetičniji.

Svi pušači znaju, u dubini duše, da su budale. Znaju da nisu imali potrebu da puše pre nego što su se navukli. Mnogi od njih mogu da se sete da je prva cigareta koju su zapalili imala odvratan ukus i da su morali da se pomuče da bi se navukli. Ono što najviše nervira je što oni osećaju da nepušači ništa ne propuštaju i da im se smeju.

Pa ipak, pušači su inteligentna, razumna ljudska bića. Oni znaju da preuzimaju veliki rizik po svoje zdravlje i potroše bogatstvo na cigarete za svog života. Zato je njima neophodno da imaju razumno objašnjenje za svoju naviku.

Pravi razlog zašto pušači nastave da puše (kad shvate da su se navukli) je blaga kombinacija faktora koje ću izneti u sledeća dva poglavlja:

  1. NIKOTINSKA ZAVISNOST 
  2. ISPRAN MOZAK

3 коментара: