Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 13 - Kombinovane cigarete

Ne, kombinacija cigareta nije kada pušite dve ili više u isto vreme. Kada se to desi, počinjete da se pitate zašto ste i prvu zapalili. Ja sam jednom opekao svoju ruku pokušavajući da stavim cigaretu u usta - a jedna mi je već bila u ustima. U stvari, to i nije tako glupo kako izgleda. Kao što sam već rekao, s vremenom cigareta prestaje da otklanja taj osećaj nedostatka nikotina, i u trenutku dok pušite imate osećaj da tu nešto nedostaje. Ovo je užasna frustracija lančanog pušača. Kad god vam je potrebno da vas nešto "digne", a već ste pušač, i cigareta vas ne diže, potežete za pićem ili nekom drugom drogom. Ali, da napravim jednu digresiju.

Kombinovana cigareta je ona koja se "dešava" kada smo u situacijama kada se obično puši, npr. na zabavama, venčanjima, ručkovima u restoranima. Ovo su primeri situacija koje su i stresne i opuštajuće. Ovo na prvi pogled može izgledati kao kontradiktornost, ali nije. Svaka vrsta druženja može biti stresna, čak i sa prijateljima, a u isto vreme vi želite da uživate i da bidete potpuno opušteni.

Postoje situacije kada su svi razlozi prisutni u isto vreme. Vožnja može biti jedna od tih situacija. Ako ste bili kod zubara ili lekara, to je stresno i pri odlasku možete da odahnete. Vožnja uvek podrazumeva određen stepen stresa. Vaš život može biti ugrožen i morate da se skoncentrišete. Možda niste svesni ova dva primera, ali to što su oni u podsvesti to ne znači da ne postoje. Ako se zaglavite u saobraćajnoj gužvi, ili se dugo vozite autoputem, takođe vam može biti dosadno.

Još jedan klasičan primer ja partija karata. Ako igrate bridž ili poker, morate se koncentrisati. Ako gubite više nego što možete sebi da priuštite, to je stresno. Kako prolazi dosta vremena i vi ne dobijate dobar set karata, to može biti dosadno. I dok se sve to dešava, vi ne radite ništa; treba da se opuštate. Dok traje partija karata, nevezano za to koliko mala potreba postoji za nikotinom, svi pušači lančano puše, iako su inače pušači koji povremeno zapale. Pepeljare će se napuniti i prepuniti za tren oka. Non-stop će iznad glava biti oblak dima. A kada biste nekog od tih pušača udarili po ramenu i pitali da li uživa, odgovor bi bio: "Mora da se šalite." Često posle ovakvih noći, kad se probudimo sa užasnim osećajem u grlu, odlučimo da prestanemo da pušimo.

Ove kombinovane cigarete često smatramo posebnim, i za njih mislimo da će nam najviše nedostajati - u trenutcima kada razmišljamo o tome da prestanemo. Mislimo da nikada više nećemo na isti način uživati u životu. U stvari, isti je princip i na poslu: cigarete dok radite daju osećaj olakšanja.

Da skroz pojasnimo. Nije cigareta posebna, nego prilike. Kad se rešimo potrebe za cigaretom, uživaćemo više u takvim prilikama i stresne situacije će biti manje stresne. Ovo će više biti objašnjeno u sledećem poglavlju.

14 коментара:

  1. Ne znam...ali da li moja nervoza izaziva prilike takve da je stres kulminirao tokom obroka tacno kao da se cudoviste igra samnom....bas je tesko i neprijatno i opet ta cigareta kao,,slag na tortu''....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jel ti citas il zajebavas?

      Избриши
    2. Анониман8. март 2016. 23:52

      Da, stvarno si dosadan, Srdjane, u nekom poglavlju ranije si pomenuo da si 3 puta procitao ovu knjigu, ti verovatno citas vise komentare ispod nego sam tekst..!!!

      Избриши
    3. Srđane javi se �� da nam kažeš jesi ostavio pušenje.

      Избриши
  2. preterujes. I mnogo razmisljas .Opusti se i citaaaaaaaj

    ОдговориИзбриши
  3. hahaah ja jedva cekam svaku novu stranicu da procitam srdjanov komentar :D
    nadam se da ih je ostavio na kraju.
    zika

    ОдговориИзбриши
  4. Al bukvalno Srdjan je skrcao 😂😂😂 jedva cekam da procitam stranicu da bih video njegov komentar i onda vristim od smeha 😂😂😂 hahahahhahah

    ОдговориИзбриши
  5. Takodje, Srdjan me inspirise da citam dalje, nadam se da je do kraja komentarisao 😂

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo poglavlje ima pogrešno preveden naslov. Combined u ovom kontekstu znači lančano pušenje.

    ОдговориИзбриши
  7. Zelim nesto da napisem

    Pauza

    6 sati citanja

    Nastavljam uskoro

    ОдговориИзбриши
  8. Odoh na bazen
    I pored enterovirusa
    I ovog smrada od Save kako kazu
    Mada vise mi nesto smrdi na isparenja kiselih kisa koje naravno nisu padale dovoljan je jedan naradzasti zamisli jos da ima nesto o cemu se cuti
    Smrdi na metan sumpor lešine nezakopane i niko ništa šetaju jedu piju smeju se

    Ponecu 3 cigare dosta

    ОдговориИзбриши