Странице

понедељак, 28. март 2011.

Poglavlje 37 – Zamene


Zamene podrazumevaju žvakaće gume, slatkiše, pepermint bombone, biljne cigarete i tablete. NE KORISTITE NIŠTA OD TOGA. One samo otežavaju, ne olakšavaju. Ako imate krizu i iskoristite neku zamenu, to će produžiti krizu i otežati. Ono što se u vama dešava je: „Moram da zapalim ili moram da popunim prazninu.“ To će samo doprineti tome da vam se iznova i iznova javljaju krizne i da se produžava mučenje. U bilo kojoj prilici, zamene ne otklanjaju krizu. Vi žudite za nikotinom, ne za hranom. Sve što će se desiti je da će vas korišćenje tih zamena naterati da razmišljate o pušenju. Zapamtite ovo:
  1. Ne postoji zamena za nikotin.
  2. Vama nije potreban nikotin. To nije hrana, to je otrov. Kada dođe kriza setite se da pušači pate od toga, nepušači ne. Gledajte na krizu kao na još jedno zlo te droge. Gledajte na krizu kao na smrt čudovišta.
  3. Zapamtite: cigarete stvaraju prazninu; one je ne popunjavaju. Što brže nučite mozak da vam nije potrebno da pušite, ili radite bilo šta drugo u zamenu za to, to ćete pre biti slobodni.

Posebno izbegavajte bilo koji proizvod koji sadrži nikotin u sebi, bilo da su to žvake, flasteri, sprej za nos ili ono što je najnovije – inhalator koji liči na plastičnu cigaretu. Istina je da mali procenat pušača koji je pokušaju da prestanu koristeći zamene za nikotin uspe u tome, i to zahvaljujući upotrebi tih sredstava. Međutim, oni prestaju da puše upkos tome a ne zahvaljujući tome. Nažalost, mnogo lekara još uvek prepisuje terapije sa zamenom za nikotin (NRT – nicotine replacement therapy).

Ovo ne iznenađuje jer, ako u potpunosti shvatite nikotinsku zamku, NRT zvuči veoma logično. Zasnovana je (terapija) na verovanju da kada pokušate da prestanete da pušite imate dva moćna neprijatelja da porazite:
  1. Da se rešite navike.
  2. Da preživite užasne fizičke bolove pri odvikavanju od nikotina.

Ako imate dva moćna neprijatelja da porazite, logično je da nećete sa oba da se borite u isto vreme. Tako NRT teorija kaže da prvo prestanete da pušite ali da nastavite da uzimate zamenu za nikotin. Onda, kada se rešite navike, postepeno smanjujte unos nikotina, i tako se rešavate svakog neprijatelja pojedinačno.

Zvuči logično, ali je zasnovano na pogrešnim činjenicama. Pušenje nije navika nego nikotinska zavisnost i bol koji se oseća kada se odvikavate je neprimetan. Kada prestajete da pušite, vi pokušavate da ubijete i malo nikotinsko čudovište u svom telu i veliko čudovište u svom mozgu, i to što je brže moguće. NRT terapija produžava život malog čudovišta što zauzvrat produžava život velikog čudovišta.

Zapamtite da EASYWAY metoda čini da lako prestanete odmah. Možete ubiti veliko čudovište (ispranost mozga) i pre nego što popušite poslednju cigaretu. Malo čudovište će biti mrtvo, i čak i dok umire, ono neće biti veći problem nego što je to bilo dok ste bili pušač.

Samo pomislite – kako je moguće da lečite nekoga ko je zavistan od droge tako što ćete mu preporučiti istu tu drogu? Jedan veoma priznat i visoko cenjen lekar je čak na nacionalnoj televiziji izjavio da su neki pušači toliko zavisni od nikotina da kad bi prestali da puše – morali bi da koriste zamenu za nikotin do kraja života. Kako doktor može tako da greši i da veruje da je ljudsko telo ne samo što zavisi od hrane, vode i kiseonika – nego je zavisno od moćnog otrova?

Mi imamo pacijente – pušače na našim klinikama koji su prestali da puše ali su navučeni na žvaku od nikotina. Neki su navučeni na žvaku a i dalje puše. Nemojte da vas prevari činjenica da ta žvaka ima odvartan ukus – takav je isti ukus imala i prva cigareta.

Sve zamene imaju isti efekat kao i nikotinska žvaka. Ne pričam das o situacijama tipa: „ne mogu da zapalim cigaretu, pa ću uzeti jednu običnu žvaku, ili slatkiš, ili pepermint bombone da bih popunio prazninu“. Iako se ne može napraviti razlika između osećaja da želite cigaretu i gladi, jedno neće zadovoljiti drugo. U stvari, ako je nešto napravljeno da učini da vi poželite cigaretu – to su žvakaće gume i pepermint bombone.

Ali glavno zlo tih zamena je što one produžavaju pravi problem, a to je ispranost mozga. Kada kažete: „Treba mi nešto u zamneu za pušenje“, vi u stvari govorite: „Ja se žrtvujem“. Depresija koja je povezana sa korišćenjem metode moći volje je uzrokovana činjenicom da pušač veruje da se žrtvuje. Ono što ćete tako uraditi je da ćete zameniti jedan problem drugim. Nema užitka u tome da se tovite slatkišima. Samo ćete se udebljati i osećati se jadno, i veoma brzo ćete se vratiti duvanu.

Povremenim pušačima je teško da prestanu da veruju da im je oduzeta njihova mala nagrada: cigareta koja se zapali za vreme pauze u kancelariji ili među radnicima u fabrici kojima nije dozvoljeno da puše dok rade, ili profesori u zbornici između časova, ili ona koju lekari zapale na brzinu između primanja pacijenata. Neki od njih kažu: „Ja čak ne bih ni išao na pauzu kad ne bih pušio.“ To dokazuje poentu: često se na pauzu ide ne zato što je ona pušaču potrebna, nego što pušač ima očajničku želju da se počeše tamo gde ga svrbi. Zapamtite, te cigarete nikada nisu bile nikakva nagrada. To vam je isto kao da nosite uske cipele samo radi osećaja olakšanja kad ih skinete. Znači, ako osećate da vam je potrebna mala nagrada, neka vam to bude zamena – dok radite, nosite obuću koja je za broj manja od vašeg broja, i onda osetite taj divan osećaj olakšanja i zadovoljstva kada je skinete. Možda mislite da bi to bilo malčice glupo. Potpuno ste u pravu. To je teško da vidite na taj način – dok ste još u zamci, ali pušači to rade. Takođe je teško da shvatite da vam uskoro neće biti potrebna ta „mala nagrada“, i gledaćete na svoje prijatelje koji su još u zamci sa iskrenim žaljenjem i pitaćete se kako to da oni ne vide suštinu.

Međutim, ako nastavite da se zavaravate da je cigareta prava nagrada ili da vam je potrebna zamena za cigaretu, osećaćete se jadno i deprimirano, i postoji šansa da ponovo propušite. Ako vam je zaiste potrebna pauza dok ste na poslu – uskoro ćete mnogo više uživati u njoj jer više nećete morati da gušite sebe.

Zapamtite, nije vam potrebna zamena. Ta kriza je samo žudnja za otrovom i uskoro će nestati. Neka vam to bude glavna misao narednih dana. Uživajte što oslobađate svoje telo od otrova i svoj mozak od ropstva i zavisnosti.

Ako vam se poveća apetit i počnete malo više da jedete, pa u narednih par dana nabacite koji kilogram viška, ne brinite zbog toga. Kada budete doživeli „momenat otkrovenja“ koji ću opisati kasnije, imaćete samopouzdanja i videćete da ćete biti u stanju da rešite svaki problem pozitivnim razmišljanjem, uključujući i to kako se hranite. Ali ono što ne smete da radite je da nešto grickate između obroka. Ako budete to radili, ugojićete se i osećaćete se jadno. Tako se nećete rešiti problema.

„Ja nisam odustao od pušenja: ja sam postao nepušač. To je najveće dostignuće u mom životu i želim da me ceo svet čuje.“ Dejvid O.

2 коментара: